Tegen 2025 fuseren Aalsterse ziekenhuizen OLV en A.S.Z.

De twee ziekenhuizen van Aalst gaan fuseren. Op 1 januari 2025 zullen het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (A.S.Z.) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV) één groot ziekenhuis vormen. De fusieplannen lagen al een tijdje op tafel, maar nu zitten beide ziekenhuizen met dit integratieprotocol in een rechte lijn naar de fusie.

Het OLV Ziekenhuis, het A.S.Z. Ziekenhuis en de vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis hebben samen een integratieprotocol ondertekend. “Daarmee ligt de weg open om op 1 januari 2025 samen één sterk ziekenhuis te vormen.” In dat protocol zijn de grote lijnen vastgelegd over het bestuur van het grote eengemaakte ziekenhuis, over de juridische vorm, de afspraken met de dokters en werkgaranties voor medewerkers. Het A.S.Z. ziekenhuis heeft campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren. Het OLV Ziekenhuis in Aalst, Asse en Ninove.

Met deze fusie ontstaat één van de grootste ziekenhuizen in België A.S.Z. en OLV Ziekenhuis

Personeel

Het personeel van de ziekenhuizen moet zich geen zorgen maken over jobverlies, aldus de ziekenhuizen: “De directies van de ziekenhuizen willen nogmaals benadrukken dat alle artsen en medewerkers van beide ziekenhuizen kunnen meestappen in dit nieuwe verhaal. Alle campussen zullen hierin een rol blijven spelen.” Bovendien zijn er heel wat vacatures en verwachten de ziekenhuizen nog een groei: “Het eengemaakte ziekenhuis zal één van de grootste werkgevers in de regio worden. We verwachten ook dat het nieuwe eengemaakte ziekenhuis zal groeien en aantrekkelijk zal zijn voor topartsen en zorgpersoneel uit de ruime regio.”

Eenmaking nodig om specialistaties te behouden

Volgens de ziekenhuizen is de eenmaking nodig om de specialisaties te kunnen behouden. De overheid legt voor bepaalde behandelingen minimumquota op. Als die niet gehaald worden, dan kunnen de behandelingen niet meer in dat ziekenhuis plaats vinden. Zo is er bijvoorbeeld ongerustheid over de materniteit die in het ziekenhuis van Oudenaarde dreigt te verdwijnen omdat een bepaald aantal bevallingen moet gehaald worden. Met de eenmaking van de Aalsterse ziekenhuizen wil het bestuur dergelijke scenario’s vermijden en ervoor zorgen dat de quota van bepaalde behandelingen behaald worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *