In oktober 1990 startte onder impuls van de toenmalige hoofgeneesheer dr. Johan Vanoverbeke, tevens thorax- en vasculair chirurg, en met de bijzondere inzet van cardio-chirurg dr. A Susilo en collega dr. G. Van Der Tempel de hartchirurgie in het A.S.Z. De belangrijkste stap was eigenlijk een stap in het onbekende. Niemand kon precies voorspellen wat dit initiatief voor het A..S.Z. zou opleveren. Dhr. Eddy Dierickx was toen voorzitter van het A.S.Z. en het O.C.M.W.

De afdeling hartchirurgie kende inderdaad een snelle evolutie. Ik wil graag opmerken dat naast de hartchirurgie tevens de hierbij aansluitende dienst hartcatherisatie een verdere ontwikkeling kende en hiervoor van de Vlaamse Overheid een officiële erkenning kreeg als zware medische dienst.

Als men geconfronteerd wordt met een hartziekte, hetzij als patiënt, of als een familielid ervan, is het alsof men plots in een andere wereld terechtkomt, een wereld vol met vragen, angst en onzekerheid. Daarom is het goed te weten dat er nog vele andere mensen zijn die hetzelfde meegemaakt hebben. Mensen die dezelfde vragen en angsten hebben, en mensen die het al allemaal achter de rug hebben. Zij kunnen je gerust stellen en raad geven.

De eerste bijeenkomst van hartpatiënten, nog voor de oprichting van CORDA, kende een groot succes. Daaruit alleen al bleek duidelijk de behoefte aan een hartpatiëntenvereniging, een vriendenkring van en voor hartpatiënten van het A.S.Z.

Na 25 jaar als voorzitter van Corda, waar hij zich altijd met veel overgave voor inzette, heeft dhr. Frans De Pril aan dhr. Eddy Dierickx gevraagd om de fakkel van hem over te nemen.

Ondertussen zijn we 30 jaar verder en heeft CORDA al heel wat activiteiten op haar actief. Iedereen heeft wel al deelgenomen aan onze fiets- en wandeltochten, petanque namiddagen, daguitstappen en spreekbeurten waarop vooral dokters van het A.S.Z. werden gevraagd.

Ons bestuur tracht altijd om de leden zo voordelig mogelijk te laten deelnemen en ik wil dan ook onze sponsors en in het bijzonder dr. Michaël Rosseel, hoofd hartcentrum A.S.Z. van harte bedanken.

Vandaag vieren we ons 30 jarig bestaan en wil ik jullie allemaal bedanken voor de talrijke aanwezigheid op dit jubileumfeest.

In onze snel veranderde maatschappij is de communicatie in een hels tempo gewijzigd. Ook CORDA is op die ICT sneltrein gesprongen en een gloednieuwe website ontworpen, te bezoeken op www.aszcorda.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *