Deze week werd in het A.S.Z. Aalst de eerste percutante pulmonale trombectomie succesvol uitgevoerd met het splinternieuwe INARI Flowtriever systeem. Dankzij deze innovatieve techniek is er minder kans op complicaties van de longembolen. Op deze manier bouwt het A.S.Z. verder aan haar sterke reputatie op vlak van interventionele radiologie.

Een percutane pulmonale trombectomie is naast open chirurgie en thrombolytica één van de mogelijke behandelingen voor patiënten met een acute longembolie. Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door één of meerdere bloedklontertjes, waardoor de longen minder goed kunnen functioneren. Deze innovatieve behandeling is aanbevolen wanneer er sprake is van overmatig bloedstolsel, bij hemodynamisch instabiele patiënten, wanneer thrombolytica gecontra-indiceerd zijn en/of wanneer een chirurgische spoedtrombectomie onbeschikbaar is of gecontra-indiceerd.

Dr. Katrien De Keukeleire: Het A.S.Z. is continu bezig om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. We zijn dan ook zeer blij om deze nieuwe innovatieve techniek te kunnen aanbieden aan patiënten met levensbedreigende acute longembolie

Tijdens een percutane pulmonale trombectomie schuift de interventieradioloog via de lies een katheter op tot in de getroffen longbloedvaten om de bloedklonter weg te zuigen of mechanisch te verwijderen. Het A.S.Z. Aalst is het derde centrum in België dat percutane pulmonale trombectomieën (met het INARI Flowtriever systeem) uitvoert. Dit systeem is uitgebreid getest in de Verenigde Staten, maar komt nu in beperkte centra beschikbaar in Europa. De belangrijkste voordelen van deze behandeling zijn: minder kans op complicaties van de longembolen, de patiënt dient minder lang en minder zware bloedverdunners te nemen en de patiënt zal sneller herstellen.

Verschillende specialismen bundelen hun expertise om bij elke patiënt een grondige risico-inschatting te doen en zo ook de best mogelijke behandeling voor te stellen. Deze ingreep werd uitgevoerd door dr. Katrien De Keukeleire en dr. Tom Dewaele (Interventionele Radiologie). De procedure verliep succesvol mede dankzij de ondersteuning van dr. Bart Nonneman (diensthoofd Intensieve Zorgen), Dhr. Staessens (klinische perfusionist) en de interventionele cardiologen van het A.S.Z.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *