In november starten de lang geplande en noodzakelijke werken om de infrastructuur van de Spoeddienst van het A.S.Z. op campus Aalst te vernieuwen. De Spoeddienst wordt daarom vanaf 13 november tijdelijk ondergebracht in de uiterst linkse K-vleugel op campus Aalst. Om de scheiding van de flows van corona- en niet-coronapatiënten maximaal te kunnen blijven garanderen is naast deze afdeling een extra tijdelijke unit opgebouwd.

Een deel van de uiterst linkse K-vleugel op campus Aalst, is – naast de al eerder voorziene corona- en cohortafdeling – omgevormd tot tijdelijke Spoedafdeling voor een zestal maanden. Om de spreiding van de flows van corona- en niet-coronapatiënten maximaal te kunnen blijven garanderen is aanpalend aan deze vleugel een extra unit opgebouwd, waar coronaverdachte patiënten worden opgevangen. De verpleging zal op deze manier in drie gescheiden ploegen werken: één voor trauma, één voor coronapatiënten en één voor de andere patiënten.

Maximale scheiding coronapatiënten

“In de extra unit die is opgezet, is voldoende ruimte voorzien voor twee verpleegposten, één testlokaal, één medicatielokaal, een omkleedruimte voor artsen en verpleegkundigen en 18 gescheiden ruimtes voor coronaverdachte patiënten”, aldus dr. Vergote, diensthoofd Spoed Aalst. De temperatuur wordt er constant gehouden op 23 °C en er is ruim voldoende luchtverversing, met niet minder dan 4.000 kubieke meter per uur, dankzij een constante overdruk. Dit is evenveel als in een gewone operatiezaal. Hiermee zorgen we voor een optimale bescherming van de patiënten en medewerkers.”

Vanaf vrijdag 13 november 2020 om 7 uur, mogen patiënten die komen voor Spoed, zich aanmelden op de nieuwe locatie, links van de hoofdingang. Er zal duidelijke signalisatie voorzien zijn. Rechts naast deze ingang zijn enkele tienminutenparkings die kunnen worden gebruikt om patiënten af te zetten en indien nodig te begeleiden tot aan de ingang.

Triage

Na het aanmelden, kunnen patiënten die binnenkomen, meteen naar het triagelokaal, van waar coronaverdachte patiënten kunnen doorstromen naar de extra unit voor een test en/of behandeling. Patiënten die positief getest worden, kunnen van daar meteen naar de corona-afdeling in het aanpalende gebouw worden gebracht.

Andere spoedpatiënten worden opgevangen aan de andere kant van deze vleugel. Zo blijven de flows te allen tijde maximaal gescheiden en kan er ook zoveel mogelijk dringende niet-coronazorg blijven gebeuren op een veilige manier voor patiënten en medewerkers.

De vernieuwing van de Spoeddienst zal vermoedelijk tot volgende zomer duren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *