De winter komt er aan en de kans bestaat dat we dit jaar met een (stevige) griepepidemie te maken krijgen. Voor kwetsbare mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is dan ook de beste manier om je hiertegen te beschermen. Als je gevaccineerd bent, is de kans dat je griep krijgt, veel kleiner. Word je toch ziek? Dan is met een vaccinatie de kans op complicaties veel kleiner.

Wie laat zich best vaccineren?

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
  • Iedereen ouder dan 65.
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of behandeling.
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.
  • Omwille van de corona-epidemie: iedereen vanaf 50 jaar.

Wanneer laat je je best vaccineren?

Dit doe je best tussen midden oktober en midden december. Hou er rekening mee dat het vaccin pas goed beschermt na twee weken en enkel voor deze winterperiode. Je moet elk jaar opnieuw een griepvaccin krijgen.
Je kan je vaccin in de apotheek vragen, zodra het beschikbaar is, je hebt hiervoor geen voorschrift nodig. Het vaccin moet geplaatst worden door een arts. Als je niet meteen een afspraak bij je arts hebt, moet je het vaccin in afwachting bewaren in de koelkast. Anders verliest het zijn effect.

Hoeveel kost het vaccin?

Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen (zie lijstje hierboven), dan wordt het gedeeltelijk terugbetaald. Je zal minder dan vijf euro betalen. Heel wat ziekenfondsen geven nog een extra korting. Voor personen, die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Kan het griepvaccin gecombineerd worden met de extra prik tegen COVID-19?

Je kan beide vaccins tegelijk laten toedienen. De Hoge Gezondheidsraad gaf hiervoor groen licht. Je moet je griepvaccin dan wel zelf meenemen naar het vaccinatiecentrum. Je krijgt het COVID-vaccin in je rechterarm en het griepvaccin in je linkerarm. Zo weet men van welk vaccin eventuele lokale bijwerkingen komen.
Wil je meer weten? Surf dan naar www.laatjevaccineren.be

Hoe kan je aan een Covid Safe Ticket geraken, als je omwille van medische redenen niet gevaccineerd kan worden?

In zeer uitzonderlijke gevallen gebeurt het dat een patiënt zich niet (volledig) kan laten vaccineren tegen COVID-19 omwille van een zeer hoog risico op een ernstige (allergische) reactie. Als je in die situatie verkeert, kan je huisarts (of de arts in het vaccinatiecentrum) je doorverwijzen naar een referentie-arts/allergoloog.
Die zal bepalen of je effectief (verder) gevaccineerd kan worden. Als dat niet mogelijk is, zal deze arts via een aanvraagformulier verklaren dat je niet gevaccineerd mag worden. Je bezorgt dat aanvraagformulier dan aan de adviserend arts van je ziekenfonds.
Zo krijg je na de goedkeuring van deze adviserend arts de COVID-testen terugbetaald. Het gaat hier zowel over PCR-testen als over snelle antigeentesten, die afgenomen worden door een professionele zorgverlener. Het aantal terugbetaalde testen is onbeperkt. De toestemming voor terugbetaling is 1 jaar geldig en kan automatisch verlengd worden.
Bron: leidraad Regeringscommissariaat Corona, ook terug te vinden op www.info-coronavirus.be

Extra prik voor risicopatiënten: stand van zaken

In onze editie van september lieten we al weten dat bepaalde patiëntengroepen een extra prik krijgen, omdat zij een verminderde immuniteit hebben. Hierdoor zijn zij minder beschermd tegen COVID-19. Het gaat hier over personen:

  • met aangeboren afweerstoornissen,
  • die chronische nierdialyse krijgen,
  • met ontstekingsziekten en die medicatie nemen die de immuniteit onderdrukken (bv. ziekte van Crohn, reumatoïde artritis),
  • die behandeld worden tegen kanker of die de afgelopen 3 jaar een behandeling kregen,
  • die een stamcel – of orgaantransplantie ondergingen (ook personen die op de wachtlijst staan voor transplantatie),
  • met HIV, waarbij het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed,
  • met het syndroom van Down.

Ook personen, die voor inflammatoire darmaandoeningen of reumatisch lijden behandeld worden met de zogenaamde “biosimilars”, staan op deze lijst. Het gaat hier over de volgende producten:
 Etanercept (merknamen Benepali ®, Enbrel ®, Erelzi ®, Nepexto ®)

  • Infliximab (merknamen Flixabi ®, Inflectra®, Remicade®, Remsima®, Zessly®)
  • Adalimumab (merknamen Amgevita ®, Hulio ®, Humira ®, Hyrimoz ®, Idacio ®, Imraldi ®, Yuflyma ®)
  • Certolizomab (merknaam Cimzia ®)
  • Golimumab (merknaam Simponi ®)

Werd je nog niet uitgenodigd en sta je niet op de lijst? Neem dan contact op met je huisarts zodat hij/zij je nog kan toevoegen aan de lijst. Als je gevolgd wordt door een arts-specialist, kan deze hiervoor contact opnemen met je huisarts. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet zodat we hierover gericht kunnen communiceren naar jullie. 
Bron: Regeringscommissariaat Corona

Vanaf wanneer kan ik mijn nieuw vaccinatiecertificaat gebruiken?

Als je een extra prik krijgt, krijg je ook een nieuw vaccinatiecertificaat. Maar dit certificaat is pas geldig na 14 dagen. Intussen blijft het certificaat van je basisvaccinatie (eerste en eventueel tweede prik) gelden als bewijs van volledige vaccinatie. Je kan dit dus blijven gebruiken, als je een Covid Safe Ticket nodig hebt. Na 14 dagen kan je ook het certificaat van de extra prik voorleggen. Dit zal langer geldig zijn.
Bron: www.laatjevaccineren.be

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *