Nieuwste percutane biologische hartklep

De dienst Cardiologie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst maakt als eerste ziekenhuis in België gebruik van de nieuwste percutane biologische hartklep, gemaakt van natuurlijk weefsel. Deze kunstklep, met klinkende naam ‘Evolut Pro Plus’, zorgt voor minder complicaties aan de lies. Bovendien is er minder kans op lekkages rond de klep waardoor de kans op hartfalen daalt.

De aortaklep is een van de vier kleppen die zich in het hart bevindt. Bij sommige mensen raakt deze doorheen de jaren wel eens vernauwd, dat heet aortaklepstenose. Wanneer de aortaklep ernstig vernauwd is, wordt een kunstklep geplaatst. Dat gebeurt vaak via een openhartoperatie, die soms niet mogelijk is bij oudere mensen of mensen met onderliggende ziektes.

Nieuwe kunstklep

Bij een TAVI-procedure gebeurt de procedure via de lies onder lokale verdoving. Via een katheter wordt de hartklep naar binnen gebracht. Het is minder ingrijpend waardoor mensen met een hoog risico vaak toch geholpen kunnen worden met behulp van deze techniek. Patiënten herstellen ook sneller en kunnen vaak na één dag het ziekenhuis verlaten. Het A.S.Z. hartcentrum is gespecialiseerd in de interventionele cardiologie en voert wekelijks 2 à 4 procedures uit

Het A.S.Z. hartcentrum maakt als eerste gebruik van deze nieuwe hartklep: de Evolut Pro Plus. “Allereerst zorgt deze voor minder lekkage rond de klep, wat de kans op hartfalen doet dalen. Daarnaast is de diameter van het katheter waarmee de klep wordt geplaatst verkleind tot slechts 4 mm. Dat zorgt voor minder kans op complicaties achteraf. De klep werd ontworpen door het Amerikaans bedrijf Medtronic. Door up-to-date te blijven en de modernste technologieën aan te bieden zorgt het A.S.Z. steeds voor kwalitatieve en innovatieve zorg voor haar patiënten”, vertelt dokter Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie.

Hogere levenskwaliteit

Het ASZ in Aalst blijft innoveren. Begin mei 2022 heeft de dienst Cardiologie van het ASZ ook al voor het eerst een mitralisklep implantatie via de lies uitgevoerd. Dankzij die nieuwe technologie slagen de cardiologen van het ASZ erin om ook patiënten die geen openhartoperatie meer kunnen ondergaan toch betere kansen en een hogere levenskwaliteit te bieden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *